Istarska kuhinja prava je preslika poluotoka s kojeg dolazi – specifičan spoj kontinentalnog i mediteranskog što je rezultirao raznolikim izvornim okusima kojima malo tko može odoljeti.

Istarsku kuhinju prvenstveno je oblikovala raznovrsna priroda zeleno-plavog poluotoka, a potom su je obogatili burna istarska prošlost i utjecaji raznih naroda koji su tijekom vremena ovdje obitavali. Temelji se na isključivo prirodnom sastojcima, ribi, mesu te samoniklom i aromatičnom bilju, a specijaliteti su hladna i topla predjela te vina i maslinova ulja autohtonih sorti. Tradicionalna kuhinja Istre prvenstveno zahtijeva kvalitetne i svježe namirnice pa se mijenja prema sezoni. No bez obzira na to u koje godišnje doba dođete, uvijek ćete imati priliku probati nešto iznimno, bilo u jednom od restorana ili nekoj konobi, na seoskom gospodarstvu ili nekom od gurmanskih festivala koji se diljem Istre održavaju tijekom cijele godine.

Što pojesti i popiti u Istri

Ovisno o tome u koje doba godine i koliko dugo ćete boraviti u Istri, probajte ponešto ili sve od navedenog:

  • crni i bijeli istarski tartuf

  • domaća tjestenina poput pljukanaca, fuža i pasutica

  • neki od lokalnih specijaliteta s divljim šparogama

  • meso boškarina, istarskog goveda

  • novigradske kapešante (Jakobove kapice)

  • Savudrijska švoja (list)

  • fritule

  • kroštule

  • istarska supa

  • istarski pršut i ombolo

  • istarsko maslinovo ulje

  • istarska malvazija

  • maneštra, istarsko varivo

  • čripnja, istarska peka

  • istarske kobasice

  • škampe na buzaru

  • istarski rižot

  • žgvacet, istarski gulaš