Istarska kuhinja prava je preslika poluotoka s kojeg dolazi – specifičan spoj kontinentalnog i mediteranskog što je rezultirao raznolikim izvornim okusima kojima malo tko može odoljeti.
Istarsku kuhinju prvenstveno je oblikovala raznovrsna priroda zeleno-plavog poluotoka, a potom su je obogatili burna istarska prošlost i utjecaji raznih naroda koji su tijekom vremena ovdje obitavali. Temelji se na isključivo prirodnom sastojcima, ribi, mesu te samoniklom i aromatičnom bilju, a specijaliteti su hladna i topla predjela te vina i maslinova ulja autohtonih sorti. Tradicionalna kuhinja Istre prvenstveno zahtijeva kvalitetne i svježe namirnice pa se mijenja prema sezoni. No bez obzira na to u koje godišnje doba dođete, uvijek ćete imati priliku probati nešto iznimno, bilo u jednom od restorana ili nekoj konobi, na seoskom gospodarstvu ili nekom od gurmanskih festivala koji se diljem Istre održavaju tijekom cijele godine.
Što pojesti i popiti u Istri
Ovisno o tome u koje doba godine i koliko dugo ćete boraviti u Istri, probajte ponešto ili sve od navedenog:
crni i bijeli istarski tartuf
domaća tjestenina poput pljukanaca, fuža i pasutica
neki od lokalnih specijaliteta s divljim šparogama
meso boškarina, istarskog goveda
novigradske kapešante (Jakobove kapice)
Savudrijska švoja (list)
fritule
kroštule
istarska supa
istarski pršut i ombolo
istarsko maslinovo ulje
istarska malvazija
maneštra, istarsko varivo
čripnja, istarska peka
istarske kobasice
škampe na buzaru
istarski rižot
žgvacet, istarski gulaš